Wat is een VPN?

Je ziet er steeds vaker reclames over, dat we allemaal gebruik moeten maken van een VPN-service. Maar voor sommige mensen is het nog niet helemaal duidelijk wat een VPN precies inhoudt. Daarom bespreken we in dit artikel wat een VPN is en waarvoor het gebruikt kan worden. Een VPN staat voor Virtual Private Network. Wanneer je namelijk gebruik maakt van het internet hebt, heb je een IP-adres. Net als je daadwerkelijke adres heb je ook een digitaal adres op je computer. Het hebben van een dergelijk adres heeft zowel voordelen als nadelen. De nadelen van dit IP-adres kun je verbeteren met een VPN.

Een VPN kan je helpen met op het internet gaan via een andere server in zelfs een ander land. Als je op deze manier op het internet gaat heb je een totaal andere IP-adres. Nu denk je misschien dat het wijzigen van je onlineadres alleen is voor mensen die iets te verbergen hebben. Worden VPN’s gebruikt door internet criminelen? Het is absoluut niet waar dat een VPN service zoals Nord vpn alleen handig is voor mensen die onzuivere dingen doen op het internet. Je kunt namelijk jezelf juist ook beschermen tegen internet criminelen door gebruik te maken van een VPN. Het is namelijk voor hackers en scammers veel moeilijker al dan niet onmogelijk om je gegevens en computer te hacken wanneer je gebruik maakt van een VPN.

Bankzaken en films kijken

Maar een VPN heeft ook nog andere hele handige voordelen. Wanneer je reist bijvoorbeeld kan het moeilijker zijn om bankzaken te regelen aangezien niet alle apps en websites van je bank werken in het land waar je bent. Zo kon mijn broer bijvoorbeeld in Zuid-Korea de ING app niet installeren. Door gebruik te maken van een VPN kun je via een Nederlandse server op het internet en alsnog de app installeren en je bankzaken regelen.

Een VPN is ook handig voor entertainment. Er zijn mensen die een VPN gebruiken om veilig illegaal te downloaden maar het is ook op andere manieren bruikbaar om films en series te kijken. Netflix bijvoorbeeld heeft verschillende films en series die beschikbaar zijn in verschillende landen. Door een VPN te gebruiken kun je toegang krijgen tot het Netflix aanbod in elk land. Daarom is een VPN ontzettend handig, niet alleen om je internetgegevens te beschermen maar ook om meer toegang te krijgen tot wat het internet te bieden heeft. Het kost ook niet veel per maand om gebruik te maken van een VPN, slechts een of twee euro.