We kunnen het nu echt niet meer veroorloven om roekeloos met de natuur om te gaan. We hebben al veel te veel schade aangericht, en als we daar niet snel wat aan doen dan pakt dat niet goed uit voor ons. Dus we moeten op zoek naar oplossingen. We moeten er in ieder geval voor zorgen dat er overal genoeg pedaalemmers zijn. Want als je bijvoorbeeld op een school bent, in een café, een restaurant, of waar jij dan ook bent, dan moet er toch een plaats zijn om van je rommel af te komen. Als we dit niet hebben dan kiezen sommigen van ons ervoor om het dan toch gewoon maar op de grond te gooien, en ja dit is dan wel onze eigen schuld, maar met meer opties en plekken om van je rommel af te komen zal het minder snel gebeuren.
pedaalemmers

Is het echt zo simpel als pedaalemmers aanschaffen?

Nee, natuurlijk niet. Pedaalemmers zijn alleen maar een voorbeeld van een goede manier om bewuster om te gaan met ons afval. Want laten we eerlijk zijn, als er meer pedaalemmers beschikbaar zijn op meerdere plekken zijn mensen al minder snel geneigd om hun afval op de grond te gooien, want dan kunnen ze het net zo goed in de pedaalemmers gooien als die er toch zijn. En natuurlijk is dit niet de oplossing die de aarde gaat redden, maar iedere stap telt. En dus ook deze belangrijke stap.

Wees voorzichtig met de aarde

We hebben er maar één, dus als we er niet voorzichtig mee zijn dan hebben we verder ook geen andere opties. Het hoeft niet veel te kosten of moeilijk te zijn om gewoon wat bewuster met je leven om te gaan. Misschien doe jij dit al wel, en dat is dan hartstikke goed! Maar stuur bijvoorbeeld ook andere mensen aan om hetzelfde te doen. Misschien als ze een klein duwtje in de rug krijgen realiseren ze dat je inderdaad gelijk hebt en zullen ze wat beter en bewuster denken.

Uiteindelijk is het aan ons

Pedaalemmers, opruimen, het nieuws verspreiden, het zijn allemaal kleine stappen om te nemen. Maar het zijn dan ook wel belangrijke kleine stappen. Om van A naar B te gaan heb je soms gewoon wat meer moeite nodig, maar als we allemaal een steentje bijdragen is het al veel sneller opgebouwd. Als we er samen aan werken om de aarde weer een betere plek te maken dan komen we daar heus wel.