De laatste keer dat ik snowboots aan had, was tijdens de wintersport vakantie met mijn familie. Snowboots staan voor mij voor winter en fashion, comfortabel en cute, en ook nog eens efficiënt. Hoewel ze vroeger, in de Spice Girls tijd, overal snowboots verkochten, zijn die de laatste tijd uit het straatbeeld verdwenen. Tot ik op zoek was naar sterke warme winterlaarzen, en ik tegen de Panama Jack damesschoenen aanliep.

Voor degenen die te jong zijn om het zich te herinneren, of voor de dames die ze simpelweg nooit hebben gezien, snowboots zijn grote kunststof laarzen, waar je als het ware als een pantoffel inschuift. Ze komen tot boven de enkel, maar onder de knie. De binnenkant is vaak gevoerd met wol of polyester, in ieder geval een materiaal dat je voeten lekker warm houdt in de boots. Dankzij waterafstotende kunststof kun je lekker in de sneeuw of plassen ermee lopen, snowboots laten absoluut geen water binnen. Met veters trek je de boot wat strakker, al is dat vaak niet nodig. Snowboots hebben vaak een verhoogde zool en en een anti slip rubberen voet, zodat je niet uitglijd op glad ijs. Deze boots zijn oorspronkelijk gemaakt om koud weer te trotseren, waardoor iedereen ze is gaan dragen op wintersport vakanties. Omdat het nu in Nederland nauwelijks meer sneeuwt in de winter, zijn snowboots niet echt meer nodig als je thuis blijft. Wel stormt en regent het hier non-stop, dus voor de koude nachtelijke ritjes op de fiets van de stad naar huis zijn ze wél weer heel prettig.

Vroeger en Nu

Qua fashionbeeld waren snowboots heel populair in de jaren 90, dit komt eigenlijk vooral omdat popsensaties zoals The Spice Girls snowboots droegen onder schattige jurkjes. Dit in combinatie met de vrij grote wollige boots, gaf een lieflijk beeld. Zo werden de boots als iets anders dan puur comfort schoeisel voor in de winter gezien! Tegenwoordig zie je veel verschillende soorten snowboots, zilver, tijgerprint, wit, roze, gekleurde veters, tot de knie, nepbont; alles kan. Ik zag zelfs bij Panama Jack damesschoenen snowboots met een hartjesprint. Lief toch!

Hoewel ik al een tijdje niet meer op wintersport vakantie ben geweest, heb ik toch besloten een paar snowboots aan te schaffen. Ze zien er zo leuk en comfortabel uit, en zo heb ik ze al in huis mocht het ineens toch gaan sneeuwen. En vooruit; voor mijzelf alvast een kerstcadeautje: ik heb ook een paar laarzen van Panama Jack damesschoenen erbij gedaan. Niet doorvertellen.